FALLAS

La ‘Crida’ abre las puertas de Valencia a las esperadas ‘Falles-Patrimoni’

Una puesta en escena correcta, con el ambiente fallero de siempre, y toda la zona en torno a las Torres de Serranos en modo «falleros con entusismo y muchísimas ganas de Fallas».

Foto Juan Tecles.

Tal vez la Crida del pasado noviembre -con motivo de la concesión a la fiesta valenciana por antonomasia del anhelado título de Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO- fue un anticipo demasiado cercano a la clásica llamada a las Fallas del último domingo de febrero.

Foto: Manolo Guallart

Foto de Manolo Guallart.

El caso es que aquella celebración tuvo un gran derroche de originalidad, medios y espectáculo que probablemente se echó de menos ayer. Música de ambiente, participación fallera con numerosas fotografías de las comisiones -en color, en blanco y negro, entrañables todas- que fueron proyectadas en gran tamaño sobre la pantalla que constituían las propias torres, la voz en off que conectaba con los asistentes para recordar -ya desde el inicio- que «som patrimoni» en referencia a los propios falleros.

Foto: Manolo Guallart

[row]

Foto: Manolo Guallart

[column size=’1/2′][/column]

Foto: Manolo Guallart

[column size=’1/2′][/column]

[/row]

Foto de Juan Tecles.

Foto de Juan Tecles.

Proyecciones por video mapping como ya va siendo habitual, con partituras y música de banda, indumentaria, llibrets, carteles antiguos, e incluso un detalle de la falla-patrimoni plantada al tombe allí mismo hace pocos meses. Fue el preludio de la esperada presencia de las Falleras Mayores de Valencia, sus Cortes de Honor y numerosas autoridades autonómicas y municipales.

El alcalde Joan Ribó, fiel a su estilo, dejó el protagonismo a las falleras. Habló lo justo, breve y directo, pasando a entregar a Raquel y a Clara María las llaves de la ciudad de Valencia.

Foto: Manolo Guallart

Siguiendo el protocolo iniciado el pasado año, la Fallera Mayor Infantil de Valencia, Clara María Parejo Pérez, tomó la palabra ante el mundo fallero congregado:

Fallers i falleres infantils, xiquets i xiquetes.

Des d’estes Torres de Serrans, em dirigisc a tots vosaltres per a ser la veu dels més menuts de la festa de les Falles, reconeguda per fi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Nosaltres som el present però també el futur. El present perquè des de xicotets aprenem l’amor a les falles i les nostres arrels. Traslladem a la festa la nostra innocència, la nostra alegria i les nostres rialles per tot arreu.

Som el futur, perquè l’única manera d’assegurar la continuïtat de la festa és fent que els xiquets i les xiquetes de hui siguen els fallers de demà.

Als més majors vos demane que deixeu que els xiquets s’acosten a les Falles, que s’apunten a les comissions. Obrim les portes dels casals perquè la gent puga descobrir que són una família on créixer, un lloc on aprendre a respectar els altres i un lloc on es conviu per a enaltir la nostra festa. Les Falles!

La meua Cort d’Honor i jo volem gaudir de la nostra imaginació; volem volar com els pardalets per a fer realitat un somni infantil; un somni de pau per al mes de març. Que els xiquets que patixen guerres escolten només el so de la pólvora i la música de la ciutat de València perquè estem en Falles.

Cride als fallers de bolquers, als que comencen a caminar, als que sou Falleres Majors i Presidents Infantils enguany, i a tots aquells que formeu part de les comissions infantils.

Que tots sàpien que en només uns dies València s’omplirà de monuments infantils, de xiquets i xiquetes tirant petards o berenant als carrers, de fallerets fent passacarrers, duent les primeres flors a la Geperudeta o plorant perquè arriba la nit de la cremà el dia de Sant Josep. Cride als xiquets de tots els barris de la ciutat i els voltants, perquè participen dels nostres actes.

Fallerets i falleretes infantils, crideu amb mi i amb la meua Cort d´Honor perquè se’ns senta per tots els racons de la ciutat, de la nostra comunitat, d´Espanya, d´Europa i del món sencer, perquè ja estem en Falles.

Foto: Manolo Guallart

A continuación intervino la Fallera Mayor de Valencia 2017, Raquel Alario Bernabé:

Valencians i valencianes, falleres i fallers, gent de tot el món.

Fidels a les nostres tradicions, estem reunits en les històriques Portes dels Serrans, milers de cors fallers, plens d’il·lusió i alegria, per a anunciar-li al món sencer que… JA ESTEM EN FALLES!

Arriben els dies mes màgics de les nostres festes, on desvelarem el fruit del treball artesà dels nostres artistes fallers i omplirem els carrers de la major i més monumental manifestació d’art satíric del món…. LES FALLES!

Oblidem totes les preocupacions quotidianes i deixem-nos portar per l’alegria de viure una festa on la llum, el soroll, l’aroma de la pólvora i el ritme trepidant de les bandes de música inunden els nostres sentits.

Mostrem al món la rica indumentària valenciana i desfilem amb emoció, acompanyats pels nostres estendards, davant de la nostra Patrona, la Mare de Déu dels Desamparats, oferint-li les millors flors de la nostra terra i demanant-li que cuide de tots els valencians, i en especial dels que més ho necessiten.

Obrim els nostres cors a tots el veïns i als milers de visitants de tot el món, perquè gaudisquen d’uns dies d’alegria i d’emoció compartida amb un poble que els estima, perquè quan tornen a les seues ciutats es convertisquen en pregoners de la millor festa del món… LES FALLES!

Falleres i fallers, vosaltres sou l’ànima de la nostra festa, els que amb el vostre treball diari i un amor i il·lusió sense límits manteniu vives les nostres tradicions. Sentiu l’orgull de ser garants de tot el que són i tot el que representen les Falles per als valencians, per a la nostra cultura, per a la nostra llengua valenciana i per a la nostra identitat com a poble.

I ara, hem d’estar més orgullosos que mai, perquè les nostres Falles… JA SÓN PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT! Este reconeixement històric, fruit del treball de moltes generacions de falleres i fallers, ens dóna forces renovades perquè, tots junts, amb la passió que ens caracteritza, fem que les Falles siguen cada vegada més conegudes a nivell internacional.

Oferim-li al món la imatge d’un poble acollidor, dinàmic, creatiu, orgullosos de la nostra història i amb fe en el nostre futur.

En nom de la Cort d’Honor i en el meu propi, vull saludar afectuosament i compartir l’alegria i l’emoció d’esta Crida:
– Amb les falleres i fallers de tots els pobles i ciutats de Castelló, Valencia i Alacant on es planta una Falla.
– Amb els valencians i fallers que viuen i treballen més enllà de les nostres fronteres i que guarden en el seus cors el record emocionat de les seues arrels i la seua terra.
– I fem partícip el món sencer de la nostra Crida
o Visquem i compartim junts la passió per les Falles.
o Vivamos y compartamos juntos la pasión por las Fallas.
o Let’s live and enjoy the Fallas together.

Hui comencen els dies més desitjats. Disfrutem amb intensitat tots els actes de la nostra festa, que res esborre el nostre somriure, que la germanor fallera òmpliga cada racó de la nostra ciutat i que, tots junts, visquem unes FALLES INOBLIDABLES.

Foto: Manolo Guallart

Y luego dijeron al unísono:

FALLERES I FALLERS,
Alceu els vostres estendards.
Que flamegen les nostres senyeres.
I cridem-li al món sencer
VISCA VALENCIA!
I VISQUEN LES FALLES!

Foto: Juan Tecles

F0oto de Juan Tecles.

Pasado el momento, entrañable y emotivo para nuestras Falleras Mayores de Valencia, de su proclama fallera a Valencia y al mundo, la Basílica de la Virgen de los Desamparados abrió sus puertas para recibirlas. Así, Raquel y Clara María junto con sus respectivas Cortes de Honor, recorrieron a pie – vitoreadas por la multitud- el trayecto entre las Torres de Serranos y la plaza de la Virgen para ofrendar a la Mare de Déu sus anhelos para estas Fallas que comienzan en serio su andadura.

[row]

Foto: Manolo Guallart

[column size=’1/2′][/column]

Foto: Manolo Guallart

[column size=’1/2′][/column]

[/row]

Foto: Manolo Guallart

Ha pasado mucho tiempo desde aquel 1954, cuando la Crida se celebraba en la plaza del Ayuntamiento. A fecha de hoy las Fallas de Valencia están muy vivas y cada vez con mayor proyección. Veremos este año, con San José en domingo, cómo hierve la ciudad de valencianos y turistas. Queda claro pues que…ESTAMOS EN FALLAS.

© Copyright: Queda prohibida la reproducción, publicación, modificación, transmisión o la explotación de cualquier obra contenida en este documento para cualquier uso, personal o comercial, sin el permiso previo y por escrito del autor de la misma.

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

To Top

Este sitio utiliza cookies para su funcionamiento interno. Si continuas navegando por él, aceptas tácitamente el uso de dichas cookies. Más información

Las opciones de cookie en este sitio web están configuradas para "permitir cookies" para ofrecerte una mejor experiéncia de navegación. Si sigues utilizando este sitio web sin cambiar tus opciones o haces clic en "Aceptar" estarás consintiendo las cookies de este sitio.

Cerrar