Eventos

Lo Rat Penat celebrarà els CXXXV Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia el 19 de decembre

María Chaqués Vöhringer serà proclamada Regina del certamen en la cerimònia que tindrà lloc el pròxim dia 19 de decembre, dijous, a les 21.30 h. en el Teatre Principal

Ana Pastor Julián, vicepresidenta del Congrés dels Diputats serà la Mantenedora de l’acte

L’ acte de la Demanà. Foto: Juan Manuel Ramón

Valéncia, 16-12-2019. L’associació cultural Lo Rat Penat celebrarà el pròxim dijous 19 de decembre la CXXXV edició dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia. L’acte tindrà lloc en el Teatre Principal de la capital valenciana a partir de les 21.30 h.

Els Jocs Florals són un certamen poètic, lliterari i d’investigació que foren instaurats per la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes en 1879, durant la Renaixença. L’objectiu era i és enaltir la llengua valenciana, així com fomentar l’estudi de l’història i la cultura del Regne de Valéncia.

Maria Chaqués Vöhringer serà la protagonista d’esta nova edició del certamen lliterari en llengua valenciana, en ocupar la Cadira d’Or dels Jocs Florals. Maria és Llicenciada en Dret per l’Universitat de Valéncia, Máster en Dret Internacional, Comerç Exterior i Relacions Internacionals per l’Institut Superior de Dret i Economia i Advocada d’Empresa. Fon beca Erasmus en l’Universitat de Bristol i també estudià en EEUU. Parla quatre idiomes: anglés, alemà, castellà i valencià i té com a proyecte continuar estudiant francés i japonés en un futur.

Maria Chaqués Vöhringer. Regina dels Jocs Florals 2019. Foto: Juan Manuel Ramón.

La Regina dels Jocs Florals

Maria és valenciana i una gran amant de les nostres festes i tradicions, viu i participa  de les commemoracions i expressions festives valencianes i junt en la seua família és una ferma defensora de les senyes d’identitat del poble valencià. Ha segut Fallera Major de l’Antiga de Campanar en 2017 (comissió Monestir de Poblet- Aparici Albiñana). També ha realisat moltes llabors de voluntariat.

Maria ha manifestat que “estic realment emocionada per este nomenament de Regina dels Jocs Florals. Sé lo que representa i lo que significa esta designació perque d’alguna forma ya ho vaig viure en ma casa quan ma mare, Bettina Vöhringer, fon nomenada Regina, i yo vaig formar part de la seua Cort d’Amor. El certamen dels Jocs Florals és un tesor del patrimoni cultural del poble valencià, és el testimoni permanent de la Renaixença Valenciana i Lo Rat Penat l’institució cultural que els convoca anualment des de 1879. Des de ben chicoteta, en la meua família i especialment en mos pares, Claudio i Bettina, he sentit eixe apreci i estima per les nostres festes i tradicions i m’emocionen moltes de les expressions de la nostra cultura popular,… Seré la CXXXV Regina dels Jocs Florals i espere i desige poder estar a l’altura de les grans dames que me precediren…”

 La Mantenedora

Serà l’Excm. Sra. Dª Ana Pastor Julián. La seua dilatada trayectòria política li ha dut a ocupar càrrecs de la màxima responsabilitat pública. Ha segut Presidenta del Congrés dels Diputats des de l’any 2016 a l’any 2019. Ha ostentat els càrrecs de Ministra de Sanitat i Consum des de l’any 2002 al 2004 i Ministra de Foment des de l’any 2011 al 2016. Actualment és Vicepresidenta segona del Congrés dels Diputats. Ha ocupat la Subsecretaria dels Ministeris d’Educació i Cultura, Interior i Presidència. Ha segut diputada per Pontevedra des de l’any 2000 fins a l’any 2019. És llicenciada en Medicina i Cirugia i funcionària de Carrera del Cos Superior de Salut Pública i Administració Sanitària. Ademés ha segut professora de la Facultat de Ciències Polítiques en l’Universitat Carlos III de Madrit. La seua vocació pel servici públic i la seua dedicació a l’administració pública ha marcat la seua carrera professional.

El càrrec de Mantenedor està reservat a personalitats de la societat que destaquen en els seus respectius camps de treball. A lo llarc de l’història del certamen han ocupat la trona del Mantenedor diverses personalitats de la cultura, les arts, la ciència o la política valencianes i espanyoles de totes les époques.

El pintor Toni Durá ha realisat el retrat de María Chaqués Vöhringer, com a CXXXV Regina dels Jocs Florals que passarà a formar part de la Pinacoteca de la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes i que serà presentat en el Teatre Principal la mateixa nit dels Jocs Florals.

L’ ACTE

En la primera part de l’acte la Banda Simfònica de la Societat Artístic Musical “La Unió de Quart de Poblet”, baix la direcció de Francisco Mengual Salfélix oferirà un concert extraordinari, i posteriorment posarà música a la cerimònia dels Jocs Florals.

En la segona part de l’acte i com és tradicional, es farà públic el nom del poeta guanyador de la Flor Natural aixina com els dels premiats en la Viola d’Or i l’Englantina d’Or, pilars bàsics de la poesia jocfloralesca de la Fe, Pàtria i Amor. Igualment se donaran a conéixer els treballs i autors que han conseguit fer-se en els diferents premis tant ordinaris com extraordinaris d’esta convocatòria.

 El president de Lo Rat Penat, ENRIC ESTEVE I MOLLÀ, obrirà esta edició en el seu parlament de benvinguda a la gala de les lletres valencianes.

 MARÍA CHAQUÉS VÖHRINGER ocuparà la Cadira d’Or, a on serà proclamada CXXXV Regina dels Jocs Florals junt a les Dames de la seua Cort d’Amor, formada per:

Anna Teresa Murgui GonzÁlez

Patricia Sanz Ciurana

Eva María Sanjuán Fabuel

Alba Oliete Bosque

Ángela Gil Ramos

Cynthia Cuartero Núñez

 

El poeta que guanye la Flor Natural tindrà l’honor d’entregar-li-la a la Regina i de llegir el poema premiat.

El Secretari General de Lo Rat Penat llegirà l’acta del jurat, i de mans de la Regina, s’entregaran els diferents premis del certamen, aixina com els dels guanyadors dels Concurs de Piano “Mestre Josep Serrano”.

Seguidament serà proclamada Mantenedora del certamen,  l’Excma. Sra. Dª ANA PASTOR JULIÁN, qui pronunciarà el seu discurs.

Finalisarà la cerimònia en l’interpretació de l’Himne Valencià que interpretarà el tenor David Montolío.

 

PROGRAMA

PRIMERA PART

Concert extraordinari de la

Banda Simfònica de la Societat Artístic Musical

 La Unió de Quart de Poblet

Director Titular: Francisco Mengual Sanfélix

President: Jaime José Rovira Juan

SEGONA PART

Paraules de l’Hble. Sr. President de Lo Rat Penat,

ENRIC ESTEVE I MOLLÀ

Proclamació de la CXXXV Regina dels Jocs Florals

MARÍA CHAQUÉS VÖHRINGER

Llectura del poema premiat en la

FLOR NATURAL

Entrega dels Premis als autors guardonats

Posarà música a la cerimònia la

Banda Simfònica S.A.M.

La Unió de Quart de Poblet

Proclamació de la Mantenedora,

Excma. Sra. ANA PASTOR JULIÁN

Discurs de l’Hble. Sra. Mantenedora

Himne Valencià

Tenor: David Montolío

 

PROGRAMA MUSICAL

BANDA SIMFÒNICA DE LA SOCIETAT ARTÍSTIC MUSICAL

“LA UNIÓ DE QUART DE POBLET”

Director Titular: Francisco Mengual Sanfélix

President: Jaime José Rovira Juan

 

PROGRAMA CONCERT

LARGA CORDOBESA…………………..          Martínez Gallego

TRANER……………………………………….           Rafael Talens

LA VEREDA………………………………….          Óscar Navarro

TERCIO DE QUITES  …………………….          Rafael Talens

LAS ARENAS …………..………………         Manuel Morales

EL HONOR DE UN CABALLERO ….         Miguel Ángel Mas

ALS MOROS VELLS ……………………..          Francisco Ripoll

ADESTE FIDELES (Veniu pressurosos)

Tenor: David Montolío

 

CERIMÒNIA DELS JOCS FLORALS

 LO CANT DEL VALENCIÀ………………………..Pedro Sosa

HOMENAGE A SAGUNT………………………….   Joaquim Rodrigo

VALENCIANETA…………………………………..  Lluís Martí

MARCHA DE LA CIUTAT

JOCS FLORALS……………………………………..   Pablo Sánchez Torrella

L’ENTRÀ DE LA MURTA………………………….   Salvador Giner

HIMNE VALENCIÀ………………………………….  Josep Serrano/ Maximilià Thous

Tenor: David Montolío

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

To Top

Este sitio utiliza cookies para su funcionamiento interno. Si continuas navegando por él, aceptas tácitamente el uso de dichas cookies. Más información

Las opciones de cookie en este sitio web están configuradas para "permitir cookies" para ofrecerte una mejor experiéncia de navegación. Si sigues utilizando este sitio web sin cambiar tus opciones o haces clic en "Aceptar" estarás consintiendo las cookies de este sitio.

Cerrar