FALLAS

Una emocionante Crida abre la puerta a las Fallas de Valencia 2022

Fotos: Antonio Cerveró.- Una emocionante jornada en la que cada acto, cada detalle, era recibido en el ‘cap i casal‘ con una emoción más intensa si cabe de lo habitual, tras un lago periodo de dolorosa pero necesaria espera, no podía verse culminada de una forma tan maravillosa como la que se pudo disfrutar en la multitudinaria Crida que, al abrigo de las vetustas Torres de Serranos, congregó a miles de valencianos, falleros y no falleros, este domingo.

Bien pronto la explanada ahora peatonal que duerme noche tras noche ‘a la luna de València’ se llenó hasta la bandera para recibir oficialmente el beneplácito e invitación de las máximas representantes de la fiesta de las Fallas, Carmen Martín y Nerea López. Apenas habían sonado las 18 horas y ya no cabía un alfiler.

Y como si el deseo de volver a vivir ese momento mantuviera el ambiente en un equilibrio y tranquilidad perfectos, llegó el momento de ver salir al balcón habilitado al pie de las torres a las Falleras Mayores de València y a la corporación municipal al completo, con el alcalde Joan Ribó al frente, el presidente de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, y demás autoridades.

El espectáculo previo encandiló a la multitud y provocó más de una lágrima, porque el recuerdo de la fatídica noche en la que las Fallas fueron suspendidas y con ellas los sueños, anhelos y alegría de miles y miles de falleros y falleras, todavía vive agazapado en los corazones, y todo lo que ha ocurrido desde entonces hasta hoy ha sido una auténtica carrera de obstáculos que el mundo fallero ha superado con una entereza, ejemplaridad y abnegación sin límites. Y eso se ha visto reflejado este tarde con claridad y acierto.

Intervenía el alcalde con unas breves palabras que prácticamente sólo se detenían en el agradecimiento por el esfuerzo realizado y en dar paso a las auténticas protagonistas de la velada, las Falleras Mayores de València. Éstas eran las palabras de Joan Ribó:

«En un dia com hui, és inevitable pensar en tot allò que hem viscut durant els últims mesos. I recordar que, gràcies a l’esforç i responsabilitat del col·lectiu faller, de tota la societat, les Falles renaixeran de la flama. Hui és un dia d’intenses emocions, en què tot el món faller, tota València, parlarà per boca de les nostres falleres majors, Carmen i Nerea. Amb les claus que hui els entreguem, elles obriran la nostra festa a tots aquells que tornaran a compartir amb nosaltres l’alegria de tota una ciutat».

Y en ese momento, Ribó entregaba las llaves de la ciudad, de forma simbólica, a Carmen y Nerea, Nerea y Carmen. La inmensa multitud respondía con una no menos grandilocuente ovación. No era para menos, el ‘cap i casal’ era puesta en manos de las Falleras Mayores de València para que ellas, a su vez, la ofrecieran entera a propios y extraños con sus mejores galas en la Semana Fallera, para disfrutarla de cabo a rabo con intensidad pero con responsabilidad.

Discurso de Nerea López, Fallera Mayor Infantil de València

Era el turno de Nerea, Fallera Mayor Infantil de València. Sus palabras emocionadas no podían pasar desapercibidas y fueron celebradas con la misma emoción por los presentes:

«Les falles ho superen tot i hui tornem ací per a cridar a la festa i, des d’este marc incomparable de les Torres de Serrans, tinc l’honor i el privilegi, de convidar-vos, en nom de tots els fallerets i falleretes, a donar el tret d’eixida perquè comence la millor festa del món, LES FALLES!!»

«La meua meravellosa Cort d’honor i jo vos desitgem a totes i tots els representants infantils i a la resta de fallers i falleres que el 2022 siga un any ple de màgia i de somnis compartits!! Per això, donem la benvinguda a les Falles de la il·lusió, a les Falles de la tornada!! Moltíssimes gràcies als qui ho heu fet possible. I és que, havíem de tornar perquè és molta la gent que ens necessita».

«- Per a poder disfrutar amb la bellesa de les falles infantils que ens deixen bocabadats gràcies al treball dels artistes fallers!
– Per a continuar omplint el cel i l’aire de València amb l’olor de la pólvora, la llum i els colors de l’art de la pirotècnia.
– Perquè la música de banda i del tabal i la dolçaina facen de València un paradís de la Cultura del poble.
– Perquè les nostres danses i floklore es conserven i es practiquen cada vegada més.
– Perquè els ulls dels valencians i valencianes i de tots aquells qui ens visiten es meravellen amb les formes i la lluentor de la nostra indumentària.
– Perquè el valencià tinga sempre el seu lloc per a contar la bellesa de la festa i les nostres tradicions, la poesia, la declamació i el teatre.
– I perquè les nostres comissions, tot i les adversitats, continuen endavant, fent festa i germanor al casal i als carrers, exaltant el nostre esperit faller».

«Els xiquets i xiquetes som el futur de la nostra festa, perquè som VITAMINA i hem de contagiar-la amb les nostres rialles, els nostres balls, els nostres jocs, la nostra energia, la nostra alegria i la nostra valentia. Hem de fer entre tots i totes les millors falles: per nosaltres, que farem la festa més gran cada dia, pels que vindran i pels que, per diversos motius, ja no están ací però ens miren feliços des cel. Cridem a la festa, demostrant la nostra valenciania i hospitalitat, amb il·lusió però amb responsabilitat, per això…»

«FALLERETS I FALLERETES! ALCEU ELS VOSTRES ESTENDARDS!!! ENTONEM LA MÉS BONICA MELODIA PER A FER LA MILLOR SIMFONIA!!! JA ESTEM EN FALLES!!! VALÈNCIA I LES FALLES SÓN LA MILLOR COMPOSICIÓ!!! VISCA VALÈNCIA I VISQUEN LES FALLES!!!»

El clamor hacía temblar la explanada entera. Tantas ganas contenidas salían por los poros de los presentes. Era el momento de que tomara la palabra Carmen, la Fallera Mayor de València.

Discurso de Carmen Martín, Fallera Mayor de València

«Valencians i valencianes, fallers i falleres, gent de tot el món… 728 dies després, HEM TORNAT! Hem tornat a les nostres emblemàtiques Torres dels Serrans, hem tornat a obrir les portes de la nostra ciutat per donar la benvinguda, per acollir, per proclamar al món sencer amb orgull i emoció, que ja estem en Falles!! Apunteu la data, perquè hui és el nostre ressorgir, un ressorgir en el que la il·lusió és el motor, l’esperança és el cor i la passió és la flama, una flama que està més encesa que mai per la nostra benvolguda festa».

«I tot gràcies a vosaltres, fallers i falleres. Vosaltres heu sigut, més que mai, eixa au fènix que renaix de les cendres davant totes les adversitats, defensant la nostra festa allà on heu estat, lluitant per les tradicions que els nostres avantpassats ens van ensenyar i treballant, de valent, perquè el nostre present i futur siguen gloriosos». I junt amb vosaltres, eixa part indispensable d’esta majestuosa festa, els creadors i creadores de somnis: pirotècnics, indumentaristes, orfebres, artesans, floristes, músics, grups de danses, poetes i tants altres que fan realitat, junt amb els artistes fallers, la màgia de les Falles. Omplint cada racó d’art i de sàtira, de llum i de sentiment, convertint allò efímer en etern. Gràcies per estar sempre. Perquè tot i les dificultats, heu triat les Falles com a un lloc on quedar-se a viure, perquè tots units hem demostrat al món la riquesa que atresora la millor festa del món, les Falles!!!»

«Fa ja 5 anys que les Falles van rebre l’honor de ser proclamades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, un reconeixement que reafirma els nostres valors d’esforç, d’unió i de treball. Valors que els fallers i falleres hem demostrat i continuarem demostrant any rere any, fent gran la llengua de la nostra terra, i reflectint que les Falles són solidàries, obertes, respectuoses, inclusives i plurals».

«Eixes són les raons per les quals sempre he defensat que les Falles estan formades per un gran equip, un equip amb moltes peces i per això compte a cada pas amb estes 12 senyoretes que m’acompanyen aquesta nit. Elles són la més sincera mostra de força, de valentia i d’autenticitat de la nostra cultura i les nostres arrels. Dones preparades i compromeses amb València, que porten dins del cor l’essència de la festa fallera. I al nostre costat, 13 xiquetes que són la certesa de la continuïtat, l’espurna de la nostra festa».

«Hem tornat, i ha tornat l’hora dels fallers i les falleres d’esperit o de casal, per als valencians i valencianes de cor o de naixement, per a totes les Juntes locals de la Comunitat Valenciana i més enllà. Per als que esteu lluny de la vostra terra, per a tots aquells que voleu conéixer la cultura valenciana i fallera. Vos anime a participar sempre amb responsabilitat i a disfrutar d’uns dies plens de música, de pólvora i de tradició, perquè si d’alguna cosa som coneixedors i mereixedors és de l’emoció dels nostres ulls ofrenant al vore el rostre de la nostra mareta. Coneixedors del tremolor per l’esclat dels tros de bac despertant València, coneixedors de la flama que s’encén la nit de Sant Josep».

«Som milers de persones les que formem este gran col·lectiu faller, però també sou molts els que a causa de diverses circumstàncies heu pausat la vostra trajectòria fallera o encara no l’heu començat. Vos anime que torneu i s’aventureu en aquesta meravellosa festa perquè viure les Falles és el millor regal que vos pot oferir esta ciutat perquè les Falles sempre seran el vostre casal i la vostra llar».

«Fallers i falleres, mireu al cel, a eixes estreles que ens il·luminen. I mai oblideu que la fortalesa d’esta festa resideix en la unió de les nostres veus, per això feu flamejar en l’aire els vostres estendards junt amb la nostra senyera i cridem tots a una veu…. Visca València i per sempre, visquen les Falles!!!»

De nuevo el estruendo de la multitud se hacía sentir cpmo nunca al comprender que València ya está en Fallas, en las deseadas Fallas, en las trabajadas Fallas a través de cada esfuerzo, de cada sacrificio que ha habido que hacer para que las de 2022 puedan ser como son.

La Senyera lo llenaba todo para recibir el Himno Regional, el Nacional y los fuegos artificiales que cerraban el acto. Y nada era ya igual. Irremediablemente, la atmósfera cambiaba en la capital del Túria con olor a pólvora, a fiesta, a Fallas.

La velada acababa con las Falleras Mayores de València y sus Cortes de Honor acudiendo a pie hasta la Basílica de la Virgen de los Desamparados para ofrecer sus ramos de flores a la Mare de Déu, la Patrona de València, en un gesto que se repetirá durante la Semana Fallera en la emblemática Ofrenda y que, este año, cobra aún más significación si cabe que en otros años al haber comenzado ya a celebrarse el Centenario de su Coronación, que culminará en 2023.

Las mil caras de las Torres de Serranos

Rindiendo homenaje a la Mare de Deu

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

To Top

Este sitio utiliza cookies para su funcionamiento interno. Si continuas navegando por él, aceptas tácitamente el uso de dichas cookies. Más información

Las opciones de cookie en este sitio web están configuradas para "permitir cookies" para ofrecerte una mejor experiéncia de navegación. Si sigues utilizando este sitio web sin cambiar tus opciones o haces clic en "Aceptar" estarás consintiendo las cookies de este sitio.

Cerrar