FALLAS

Laura Mengó y Paula Nieto, proclamadas Falleras Mayores de Valencia 2023

Fotos: Antonio Cerveró y Juan Ramón Contelles.- El Ayuntamiento vistió sus mejores galas para recibir a las recién nombradas Falleras Mayores de Valencia, Laura Mengó y Paula Nieto, apenas 24 horas después de que el alcalde, Joan Ribó, cumpliera con el tradicional protocolo de la llamada telefónica que este año ha venido con anécdota gracias a un sonoro contestador.

En esta ocasión el guión seguía siendo el habitual, con las escalinatas de la casa consistorial luciendo su particular papel de alfombra roja, el alcalde recibiendo a todas las falleras, salientes y entrantes, arriba entre el Salón de Cristal y la entrada al hemiciclo municipal… Pero desde el azote de la pandemia los actos que se celebran en el marco de las Fallas, por rutinarios que parezcan, ya no se perciben con sensación de repetición y se disfrutan de una manera especial. Es el caso de la Proclamación de las Falleras Mayores de Valencia.

Es una suerte de puesta de largo que congrega a todas las personalidades de diversos ámbitos de la vida del ‘cap i casal’, para dar la bienvenida a las que, desde ayer y hasta dentro de un año, son ya las máximas representantes de la fiesta fallera, Laura y Paula, Paula y Laura.

Con Joan Ribó como anfitrión, ambas tomaron asiento junto a los asientos de la presidencia de un hemiciclo lleno a rebosar. Era el momento de escuchar las primeras palabras de las Falleras Mayores de Valencia, ya liberadas de la primera explosión lógica de emoción.

Discurso de la Fallera Mayor Infantil de València, Paula Nieto

Bona vesprada a totes i a tots

Quan una xiqueta fallera somnia amb este moment sempre pensa que és això, només un somni, però de vegades els somnis es compleixen, el meu i el d’altres 25 xiquetes i dones especials i meravelloses…

Per a mi és tot un privilegi i responsabilitat estar hui ací, envoltada de tots els valencians i valencianes…i fer-ho a més, com a fallera major infantil de València, és un orgull inexplicable.

En primer lloc, volia donar les gràcies al jurat per haver-me donat l’honor, junt amb la meua cort, de representar a tots els xiquets i xiquetes falleres… Volem fer-vos una promesa… disfrutar d’enguany i ser sempre 13. Anem a fer-ho molt bé perquè vosaltres i València estigueu orgullosos de nosaltres.

En aquests moments, tan importants en la meua vida fallera, no puc deixar de recordar tot el viscut amb la meua comissió Azcàrraga-Ferran el Catòlic i també al meu sector i agrupació, Botànic-La Petxina. Gràcies pel vostre afecte i per ajudar-me a aconseguir el meu somni, però sobretot per ser part de la fallera que hui soc. I gràcies també a la meua família per haver-me inculcat l’amor per aquesta festa. Soc molt afortunada de ser valenciana i fallera.

I a la meua Cort d’Honor… Espere que estigueu tan orgulloses de mi com ja ho estic de totes vosaltres.

Vera, Daniela, Lara, Carla, Dani, Maria Elena, Paula, Olympia, Sofia, Ela, Beatriz i Maria, estic segura que gaudirem d’un any meravellós, junt amb les nostres famílies, som un gran equip i més encara amb Laura i la seua Cort.

Nosaltres, els xiquets i xiquetes valencianes, som la il·lusió, som el present i som el futur de la nostra festa, però sempre de la mà dels nostres majors… perquè si hi ha un gran patrimoni, eixe és el sentiment faller que heretem dels nostres…

I al món faller, espere que siga un any molt bonic i per això vos necessite, vull que gaudim totes i tots junts de la nostra gran festa, les Falles.

Visquen les Falles i Visca València!!!

Discurso de la Fallera Mayor de Valencia, Laura Mengó

Bona vesprada, il·lustríssim alcalde de València, president i Directiva de Junta Central Fallera, altres autoritats, Belleses del Foc d’Alacant, Reines de les Festes de Castelló, Nerea, Carmen i Corts d’Honor, falleres i fallers.

Esta és la primera vegada que estos tretze cors es dirigeixen a València a través d’una sola veu, 13 cors que des del dia 30 de setembre bateguen a un mateix ritme, el de la cardioversió valenciana.

Per començar, en nom de totes, volem agrair l’aposta personal de les set persones que han conformat el nostre jurat i que s’han convertit en part essencial d’aquest procés. Gràcies per ser exemple d’humanitat, valentia, generositat i empatia.

També recordar a les 60 meravelloses companyes que han gaudit durant aquest mes al nostre costat i han sigut exemple d’entrega, il·lusió i valenciania, però també d’amistat i bondat, demostrant tanta estima per totes nosaltres.

Tinc el plaer i la responsabilitat de representar esta extraordinària ciutat formada per grans persones. Estic segura que junt amb estes dones compromeses i a l’equip que forma Junta Central Fallera, farem encara més gran la nostra festa.

És el moment de tornar a València tot el que durant tants anys ens ha regalat, i ho farem amb el compromís de demostrar que les emocions són el motor de les falles.

Després d’uns anys atípics i difícils, ressorgirem de les cendres com l’au fènix i vàrem donar pas a les falles dels sentiments, dels records, de les experiències i les trobades. I és que el ritme cardíac valencià és un bombeig que no cessa mai. Un bateig que va sostindre l’esperança d’un col·lectiu i que ha conservat sempre la nostra tradició. I ara, arriba el moment de cuidar l’essència que fa especial la nostra festa.

Si em permeteu, el meu últim agraïment va dedicat a la meua falla Monestir de Poblet- Aparicio Albiñana, l’Antiga de Campanar i el meu sector, Campanar, per recolzar-me incansablement i haver-me format com la fallera que soc hui en dia. M’agradaria tindre la capacitat de tornar tota l’estima rebuda portant les meues arrels per cada casal de València.

A totes nosaltres ens agradaria recordar-vos que gràcies a tot el col·lectiu faller podem continuar donant vida a la nostra cultura, les nostres tradicions i la nostra llengua valenciana. Així que potenciem aquest 2023 que som el perfecte engranatge per a mantindre viva esta tradició que fa tan gran a València.

Discurso del alcalde de Valencia, Joan Ribó

Fallera major de València,
Fallera major infantil de València,
Corts d’honor,
Autoritats i membres de la corporació,
Falleres i fallers,

Al llarg de l’any, este hemicicle és testimoni d’actes que, tot i la seua solemnitat i formalitat, se’ns presenten també plens d’emocions i sentiments. Fa uns dies obríem les portes d’este saló de plens per mostrar el nostre reconeixement a aquelles persones i entitats que enguany rebien honors i distincions d’este ajuntament per la seua contribució a la vida ciutadana. Hui tornem a obrir estes portes —que és una manera d’obrir els nostres cors— per rebre-vos, Laura i Paula, com a representants de la festa fallera del 2023, acompanyades de les vostres corts d’honor. És un dia per a compartir les vostres il·lusions, els vostres anhels. I la millor manera de fer-ho és escoltant-los de les vostres pròpies veus.

Paula i Laura, afronteu des de hui un nou repte en les vostres vides, el de representar la festa de les Falles, la festa major de València. I ho fareu ben escortades per les que, des de fa unes setmanes, ja són les vostres companyes, les vostres corts d’honor. Perquè, si en alguna cosa ens hem pogut refermar en este temps d’incerteses, és que la festa ens agermana, que la festa és una necessitat humana.

Eixe és el valor que està en la base i l’essència de les Falles, el seu principal impacte: l’humà i el personal. El dels sopars al casal, el dels muntatges del teatre, el dels assajos dels balls al carrer, el dels preparatius de les presentacions, el de les reunions per a coordinar el llibret, el de la partida de truc o el dels passacarrers per les demarcacions. Experiències que totes heu viscut en les vostres comissions. Moments, tots, que fan festa fent barri i que fan barri fent festa. És la combinació d’eixes vivències íntimes la que ajuda a teixir eixe llegat que anomenem patrimoni. Eixa és la suma de valors que els fallers i les falleres de les vostres comissions han mantingut any rere any gràcies al seu treball quotidià, i que enguany totes vosaltres teniu l’oportunitat de representar.

Però la singularitat de les Falles és que esta xarxa de relacions personals i col·lectives travada al llarg dels anys constituïx també una plataforma excepcional per a expressar la creativitat d’un poble que es manifesta amb entusiasme i treball. Això és possible gràcies a tantes i tants professionals vinculats a la festa de les Falles que, amb el seu esforç i dedicació, han fet possible l’evolució de treballs artesans tradicionals. Incorporant les innovacions tècniques necessàries, han garantit la continuïtat dels seus components creatius i artístics enfilant cada primavera volums, colors, pólvora i seda. Artistes fallers, pirotècnics i indumentaristes són mereixedors del nostre reconeixement a la dignitat del seu ofici.

Ho he dit en alguna altra ocasió i convé subratllar-ho ara: el valor de la festa és la seua gent. Ho recordaven ahir Laura i Paula en les seues primeres paraules, quan deien que allò que més els agrada és gaudir amb la seua comissió i els seus amics de la millor festa. I eixe és l’impacte més valuós que tenen les Falles: l’emocional, l’afectiu, el que convertix en radiant una ciutat que es prepara per a rebre amb goig la festa, el que ajuda a construir en una perfecta aliança eixe llegat de festa i cultura que anomenem patrimoni.

Un llegat que durant este últim exercici han sabut representar de manera entusiasta Carmen i Nerea. Amb l’esclat del seu somriure, en cada acte, en cada casal, en cada carrer, ens han contagiat la seua alegria. Per a elles va la nostra eterna gratitud.

Déiem que la festa s’ha fet necessària en les nostres vides, que la festa ens agermana. I això, que podria quedar-se en una mera frase retòrica, cobra vida en cadascun dels moments que compartim amb les festes de les ciutats germanes d’Alacant i Castelló, hui representades per la bellesa del foc de les Fogueres de Sant Joan, María Niceto, i per la reina de les Festes de la Magdalena, Selene Tarín. A elles els volem mostrar hui el nostre afecte i germanor amb este càlid aplaudiment.

Laura i Paula, estic plenament convençut que la festa s’enriquirà amb la vostra experiència personal, acadèmica i professional, amb el vostre compromís amb la societat. Tant amb el vostre com amb el de les vostres companyes de les corts d’honor, eixe equip de què parlava Laura este matí en una de les primeres entrevistes. Com a joves, com a dones, teniu molt a dir sobre el futur —i el present— d’esta festa, que serà —que ho ha de ser ja— plenament vostra. Per això, també esperem de totes vosaltres que, una volta acabat este exercici, continueu aportant a la vostra trajectòria fallera el resultat de totes les experiències i vivències enriquidores que experimentareu al llarg d’este intens any que comença hui.

Laura i Paula, concloguem hui esta jornada plena d’alegria, la primera de tants dies d’energia desbordant amb què enguany representareu la nostra festa. Durant tot eixe trajecte, com cada any, la festa ens agermanarà fent brollar de cada casal, de cada taller, de cada barri, un foc ardent de vida que convertirà València en una foguera alegre, expressió de la festa ciutadana.

Visca les Falles!

Visca València!

 

El público congregado en el hemiciclo aplaudió con fuerza las intervenciones y se trasladó, finalizado el acto protocolario, al Salón de Cristal donde, tras conocer los alfabeguers de cerámica valenciana con los que, como es tradicional, se obsequia a las nuevas reginas falleras, se pudieron hacer las primeras fotos oficiales de las nuevas Falleras Mayores de Valencia con sus respectivas Cortes de honor, agasajadas con toda suerte de felicitaciones por doquier.

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

To Top

Este sitio utiliza cookies para su funcionamiento interno. Si continuas navegando por él, aceptas tácitamente el uso de dichas cookies. Más información

Las opciones de cookie en este sitio web están configuradas para "permitir cookies" para ofrecerte una mejor experiéncia de navegación. Si sigues utilizando este sitio web sin cambiar tus opciones o haces clic en "Aceptar" estarás consintiendo las cookies de este sitio.

Cerrar